20-11-2024     12:45 - 13:15 uur

Lunchpauzeconcert

Pauline Schenkelaars - blokfluit & Ronald de Jong - portatief, klavecimbel & orgel


Pauline Schenkelaars speelt en doceert verschillende typen blokfluit, en geeft concerten in combinatie met theatervoorstellingen, onder andere voor basisscholen. Zij studeerde aan de Conservatoria van Utrecht en Groningen.

Ronald de Jong studeerde orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht, waar hij met hoge cijfers zijn diploma's ontving.
Hij is actief als concertorganist, componist, beeldend kunstenaar en docent voor orgel, klavecimbel en piano. Ronald is daarnaast muzikaal adviseur van onze stichting en presentator van de concerten.


Programma


Gioseppe Giamberti (ca. 1600 - ca. 1663):
Uit: Due Tessuti con diversi Solfeggiamenti, Scherzi, Perfidie et Oblighi: 
- Due No. 27
- Trombetta

Toelichting door Pauline: Giamberti is rond 1600 in Rome geboren, was kerkmusicus in Rome en schreef voornamelijk kerkmuziek, maar ook juweeltjes als deze tweestemmige stukken voor diverse instrumenten. Voor die tijd waren deze stukken vergelijkbaar met bicinia en zijn meer in Renaissancestijl dan vroeg-barok.
Het eerste stuk wordt gespeeld op sopraanblokfluit en portatiefje (draagbaar orgel) dat door mijn vader Leo Schenkelaars is gebouwd. Het tweede stuk zal worden samengespeeld met het portatiefje op een instrument dat veel mensen niet kennen, een verrassingsinstrument dus... Ook door mijn vader Leo Schenkelaars gebouwd en ik ben nog in het beginstadium van onder de knie krijgen...

Nicolao a Kempis (ca. 1600 - 1676):
Symphonia Sacrae No. 2

Over Nicolao a Kempis is weinig bekend, behalve dat hij in Brussel is geboren, dan nog behorende bij de Nederlanden, en werkzaam was als organist en componist. De Symphonia's van a Kempis zijn in Antwerpen uitgegeven, behoren tot de oudste van de Nederlanden en zijn bedoeld voor huiselijk gebruik. Hij schreef ook als een van de eersten in de vroeg-barokke Italiaanse stijl, alle delen zitten dan nog aan elkaar, later in de hoog barok worden de delen langer en los van elkaar gespeeld.

Traditoneel Japans:
Echûohara Air

Het Japanse stuk wordt op subbasbasblokfluit gespeeld, deze ligt dichtbij de Japanse shakuhashi-fluit waar deze muziek traditioneel op wordt uitgevoerd. Het is een heel meditatief stuk.

Georg Philipp Telemann (1681 - 1767):
Methodische Sonate No. 4: 
- Largo Allegro
- Dolce
- Vivace
- Allegro

Telemann was in zijn tijd zeer populair, zelfs populairder dan J.S. Bach, en schreef heel toegankelijke muziek. Zijn methodische sonates zijn bedoeld als leerboeken, met geregeld uitgebreide versieringen door hemzelf erbij geschreven, die als voorbeeld dienden hoe je stukken kon versieren. In dit geval alleen het eerste deel. Bij de andere delen werd je geacht zelf de versieringen erbij te bedenken. Telemann schreef zeer virtuoze stukken voor blokfluit, zoals in deze sonate bij de snelle delen is te horen.


Dit concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang staat een collectebus voor uw vrijwillige bijdrage.
De deur van de kerkzaal is open vanaf 12:30 uur.

Hartelijk welkom!



Stichting Oude Kerk Zoetermeer

Privacyverklaring

Contact Webmaster

Volg ons ook op Facebook:
Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf u dan in op onze Nieuwsbrief.

Inschrijven