04-09-2024     12:45 - 13:15 uur

Lunchpauzeconcert

Henk van Twillert - saxofoon & Willem van Twillert - orgel


Henk van Twillert (1959) ontving op negenjarige leeftijd zijn eerste lessen saxofoon van Henk de Graaf. Daarna van Jacques Landa aan de Regionale Muziekschool Amersfoort. Hij sloot zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam voor het solistendiploma Cum Laude af bij Ed Bogaard. 
Hij formeerde "The Amsterdam Saxophone Quartet" en "The Amsterdam Soloist Quintet". Succesvolle tournees volgden elkaar op met Jaap van Zweden, Inessa Galante en de Portugese fadist Carlos do Carmo. Naast soloconcerten met verschillende orkesten, viel zijn soloconcert voor Koningin Beatrix, het slotconcert van de Expo ’98 in Lissabon en de opening van de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam op.
Henk van Twillert heeft naast bovenvermelde ensembles, met pianist Tjako van Schie en Vento do Norte een groot oeuvre aan vinyl- en CD-opnames, alsmede solo Bach’s Cello Suites op bariton saxofoon.
Tussen 2009 en 2011 verbleef Henk in New York om aan zijn proefschrift over J.S. Bach te werken en promoveerde voor zijn Doctorale Graad in 2013.
Na 25 jaar hoofdvak docent Saxofoon aan het Amsterdams Conservatorium, veranderde Henk zijn positie en opende in 1999 de eerste klas Saxofoon aan de Superior School of Music and Performing Arts Porto, Portugal. Daar formeerde hij de internationale saxofoongroep "Vento do Norte". 
Naast world wide concerten combineert Henk zijn liefde voor muziek met lesgeven en zijn muziekprogramma voor kinderen in Venezuela "Stars of the Future".
Hij werd in Portugal onderscheiden voor zijn culturele contributie, en maakte onlangs zijn debuut in de Thomaskirche in Leipzig, de bakermat van Johann Sebastian Bach.


Willem van Twillert kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn oom Jacques de Jong en vanaf 1965 van Henk Seldenthuis (1932-2004) aan de Regionale Muziekschool te Amersfoort. Vanaf 1970 studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (Orgel, Improvisatie en Compositie), Willem Brons (tweede hoofdvak Piano) en onder andere bij Robert Heppener (Muziektheorie).
Vanaf 1975 volgde hij ook drie jaar hoofdvak Orkestdirectie bij Anton Kersjes. In 1976 behaalde hij het Praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude met de aantekening voor improvisatie bij de acte Muziekonderwijs-B voor orgel.
Een beurs stelde hem van 1978 tot 1981 in de gelegenheid zich te specialiseren in oude muziek bij Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (klavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie).
In 1976 was hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres.
Tussen 1975 en 1980 volgde hij cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman (literatuur), Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie).
Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD’s in diverse series zijn gepubliceerd. Bij Henk Alkema volgde hij compositie en instrumentatielessen. Sinds 2006 componeert hij ook voor orkest en kamermuziekensembles.
In 1979 werd Willem benoemd als organist van de Johanneskerk te Amersfoort via een vergelijkend proefspel afgelegd door vier professionele organisten.
Zijn CD en DVD opnamen zijn geliefd mede door opvallende repertoirekeuze. De composities van Willem verschijnen vanaf 1983 in druk, onder andere bij Muziekuitgeverij Willemsen en Boeijenga. In 2004 jaar verscheen bij het Duitse uitgevershuis Butz zijn Toccata over "U zij de Glorie".
Zijn "Toccata à la Chaconne" werd tijdens het Hinsz Compositieconcours te Kampen in 2005 bekroond met de Publieksprijs en de Tweede Prijs van de jury.
Tijdens de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów in 2007 won Van Twillert met zijn "Sequence voor Koor en Orgel" de Ereprijs.
In 2008 werd zijn orgelwerk "Par le Temps" tijdens het "Festival du Comminges" in Frankrijk onderscheiden met de "PRIX GASTON LITAIZE".
Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981-1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten.
Van 1986 tot 2006 was Willem ook één van de redacteuren voor het maandblad "De Orgelvriend".
In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het "Reformatorisch Dagblad" en "De Orgelvriend" bij de compositie-prijsvraag "Wie componeert het mooiste voorspel", terwijl hij in 2000, 2004 en 2010 optrad als één van de juryleden voor de "Stichting Groningen Orgelland" ten behoeve van het "Orgelconcours voor Amateurorganisten".
Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar.

 
Programma
 
Orgel solo
Pipe Dreams Suite: - Willem van Twillert (1952)
Flying to the USA
 
Saxofoon & Orgel
Ave Maria - Astor Piazzolla (1921-1992)

Spiegel im Spiegel - Arvo Pärt (1935)

Saxofoon Solo
Cello Suites BWV 1006: - Johann Sebastian Bach (1685-1750)          
Prelude

Saxofoon & Orgel
Pavane para Guiomar - Livio Hermans (1935-2020)
Arr. Hristo Goleminov (1997)

Fado Azul - Tjako van Schie (1962)

 
Dit concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang staat een collectebus voor uw vrijwillige bijdrage.
De deur van de kerkzaal is open vanaf 12:30 uur.
 
Hartelijk welkom!
 
Eerdere video-opname:
Willem van Twillert bespeelt het Lohman-orgel in Zoetermeer in 2023


 


Stichting Oude Kerk Zoetermeer

Privacyverklaring

Contact Webmaster

Volg ons ook op Facebook:
Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf u dan in op onze Nieuwsbrief.

Inschrijven