17-04-2024     12:45 - 13:15 uur

Lunchpauzeconcert

Ronald de Jong - klavecimbel & Dante Jongerius - traverso


Ronald de Jong (1956) kreeg zijn eerste orgellessen op 16-jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten voor hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1983 het Uitvoerend Musicus-diploma behaalde met het predikaat "zeer goed". Later heeft hij het diploma Kerkelijk Orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (cijfer 9 voor begeleiden en improvisatie). Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Gereformeerde Pax-Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen aan de Rijn. 
Vanaf 1991 tot 2023 is Ronald als cantor-organist verbonden geweest aan de Oude Kerk in Zoetermeer, waar hij ook de muzikale leiding heeft gehad over de Cantorij en het Projectkoor Oude Kerk.
Als componist is hij actief met composities voor koor en orgel. Daarnaast is hij ook actief als beeldend kunstenaar en heeft hij regelmatig exposities van zijn abstracte en figuratieve kunst.
Ronald de Jong is muzikaal adviseur van "Stichting Oude Kerk Zoetermeer (Herberg Oude Kerk Zoetermeer)".
 
De Nederlandse fluitist Dante Jongerius (Enschede, 2001) behaalde in 2023 zijn Bachelors of Music - op traverso en blokfluit - aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar hij studeerde bij Kate Clark en Daniël Brüggen. Hij werd tevens toegelaten tot de Master aldaar en blijft zich ontwikkelen op renaissance-, barok- en klassieke fluiten bij Kate Clark. Dante kreeg masterclasses van gerenommeerde oude muziekspecialisten als Barthold Kuijken, Anne Pustlauk, Tami Krausz en Erik Bosgraaf. Sinds 2022 speelt Dante regelmatig met Holland Baroque onder leiding van Judith en Tineke Steenbrink. Dante is mede-oprichter van het Filigree Consort, een kwartet van renaissancefluiten dat zich verdiept in werken van componisten als Vittoria Aleotti en Maddalena Casulana. Dante is regelmatige te horen in de grote concertzalen van Nederland, met als hoogtepunt zijn debuut in Het Concertgebouw in Amsterdam als lid van Holland Baroque afgelopen maart.
 
 
Programma

traverso & klavecimbel:
 
Francois Couperin (1668-1733):
Premier Concert uit de Concerts Royaux:
Prélude - Allemande - Sarabande - Gavotte - Gigue - Menuet en Trio
 
traverso:
 
Georg Philipp Telemann (1681-1767):
Fantasia No. 11 in G TWV 40:
Allegro - Adagio - Vivace - Allegro
 
traverso & klavecimbel:
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Sonate in e-klein BWV 1034:
Adagio ma non troppo - Allegro - Andante - Allegro


Dit concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang staat een collectebus voor uw vrijwillige bijdrage.
De deur van de kerkzaal is open vanaf 12:30 uur.
 
Hartelijk welkom!


Stichting Oude Kerk Zoetermeer

Privacyverklaring

Contact Webmaster

Volg ons ook op Facebook:
Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf u dan in op onze Nieuwsbrief.

Inschrijven