09-09-2023     12:00 - 17:00 uur

Speciaal concert

Open Monumentendag in Oude Kerk


Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 zijn er van 12:00 tot 17:00 uur verschillende muzikale activiteiten in en om de Oude Kerk te Zoetermeer:

12:00, 14:00 en 15:30 uur
Optreden van muziektheatergezelschap Cantiamo, gespecialiseerd in in operettes, zie het programmablad

12:00-13:00 uur
Carillonconcert door Arend van der Toorn, zie de concertinformatie

13:00 en 14:30 uur
Beklimming van de kerktoren, na inschrijving via dit formulier
(mits in goede conditie, kinderen vanaf 10-13 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene)

13:15-13:45 uur
Bespeling van de vleugel door Ruud Zwijnenburg

14:30-15:30 uur
Orgelbespeling door Gerard Baak

Daarnaast klinkt er live muziek in de kerkzaal en zijn er informatiepanelen te bekijken over de activiteiten die regelmatig in de kerk plaatsvinden.
De kerkzaal en moderne aanbouw De Herberg kunnen uitgebreid worden bekeken.


Het thema van de Open Monumentendag dit jaar is "Levend erfgoed", waar deze locatie op aansluit in de domeinen:


    • Festiviteiten, rituelen en sociale praktijken: In het kerkgebouw en De Herberg vinden regelmatig zowel kerkdiensten (met traditionele christelijke rituelen) als algemene bijeenkomsten plaats (zoals jubilea en recepties). Ook de begraafplaats bij de kerk is een plek die is verbonden met rituelen rond begraven en herdenken. Tijdens de Open Monumentendag is over deze activiteiten informatie te zien.

    • Uitvoerende kunsten: Wekelijks worden in de kerkzaal concerten met klassieke muziek uit verschillende eeuwen georganiseerd en vinden er regelmatig kunstexposities plaats. Het carillon in de toren is een symbool van het eeuwenoude beroep van beiaardier. Tijdens de Open Monumentendag is er in de kerkzaal muziek in verschillende stijlen te horen, en buiten klinkt de muziek van de carillonbespeling.

    • Spreken, zingen en vertellen: Hierbij kan worden gedacht aan de verkondiging en zang in kerkdiensten, maar ook aan toespraken tijdens algemene bijeenkomsten in de kerkzaal en in de zalen van De Herberg. De zang van Cantiamo tijdens de Open Monumentendag is hier een uiting van.

    • Traditioneel vakmanschap en ambachten: Het monumentale kerkgebouw en zijn muziekinstrumenten vormen het resultaat van eeuwenoud vakmanschap in bouwkunst en techniek. Een mooi contrast vormt de moderne aanbouw De Herberg, waarin de beschikbare ruimte optimaal is benut om praktische faciliteiten te kunnen bieden, een recente uiting van vakmanschap. Tijdens de Open Monumentendag is hierover informatie beschikbaar via onder andere informatiepanelen en uitleg ter plaatse.


Stichting Oude Kerk Zoetermeer

Privacyverklaring

Contact Webmaster

Volg ons ook op Facebook:
Wilt u op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Schrijf u dan in op onze Nieuwsbrief.

Inschrijven